![](/media/lib/47/slon-fcaadb876eca1ec4b59a6eb629195d63.jpg)
Dzielenie włosa na troje
29 kwietnia 2009, 07:57Analizując skład włosa, można określić, co składa się na dietę człowieka czy zwierząt. To dlatego naukowcy z University of Utah przez 6 lat badali włosy z ogona 4 słoni zamieszkujących okolice Samburu i parku Buffalo Springs w Kenii. Określano zawartość izotopów węgla, azotu i wodoru.
![Mysz domowa©Rasbak, GNU FDL](/media/lib/13/1187605413_919754-24334b6da5fd53e1d7228ccb85bd24b6.jpeg)
Mają nosa na chorobę
24 kwietnia 2009, 04:40W organizmach myszy zidentyfikowano receptor odpowiedzialny za zdolność tych zwierząt do wykrywania osobników cierpiących na choroby zakaźne lub związane z rozwojem stanu zapalnego.
![](/media/lib/20/1199712018_455117-fc609a7cf20b2152299f61a892856ac4.jpeg)
Spragnione biopaliwa
14 kwietnia 2009, 11:59Coraz liczniejsze badania dowodzą, że większość biopaliw nie jest tak ekologiczna, jak początkowo sądzono. Naukowcy z University of Minnesota sprawdzili, ile litrów wody pochłania produkcja bioetanolu z kukurydzy.
![](/media/lib/46/twarz-z-pikseloza-a573fac54ae13dda451a1c5a7aae3db0.jpg)
Oczy to klucz do... twarzy
27 marca 2009, 13:18Nasz mózg zdobywa dane potrzebne do zidentyfikowania twarzy głównie z oczu. Na drugim miejscu pod względem informacyjności uplasowały się nos i usta (PLoS Computational Biology).
![](/media/lib/45/robin-hood-inskrypcja(2)-2e34aff8c5edcbc699b86ebca4eafd24.jpg)
Upadek legendy?
16 marca 2009, 10:43Z odkrytego właśnie dokumentu wynika niezbicie, że Robin Hood wcale nie był tak uwielbiany przez społeczeństwo, dla którego, zgodnie z legendą, miał ograbiać bogatych. Wpis z kroniki przedstawia go raczej jako złodzieja, który nękał napadami sporą część Anglii.
![](/media/lib/45/tabasco-4617d05ee7af8733633c5b5e64aa00de.jpg)
Smak i zapach poza Ziemią
12 marca 2009, 09:48Dobrze przyprawione, pikantne potrawy są w przestrzeni kosmicznej wyjątkowo chodliwym towarem. Dzieje się tak, ponieważ wielu astronautów twierdzi, że w warunkach mikrograwitacji smaki są przytłumione. Stąd pociąg do ostrzejszych i bardziej cierpkich pokarmów niż te, które odpowiadałyby im na Ziemi.
![](/media/lib/44/ohyda-4c9bb1107250e7119c840fec17aeec01.jpg)
Moralna obrzydliwość
27 lutego 2009, 11:09Badacze z Uniwersytetu w Toronto zauważyli uderzające podobieństwa między wyrazami twarzy towarzyszącymi moralnemu oburzeniu i uczuciom obrzydzenia, np. na widok trucizny czy paskudnie wyglądającej rany. Jak widać, sprawy nieczyste z etycznego punktu widzenia naprawdę są odczuwane jako coś odrażającego (Science).
![](/media/lib/42/ognisko-d5a85956c2ab8f204479cf26fe80d35c.jpg)
Czytanie z ogniska
20 stycznia 2009, 12:14Nadpalone szczątki z ognisk przywołujących deszcz pozwalają wyznaczyć z dokładnością do 20 lat okresy suszy, które trapiły okolice dzisiejszego Zimbabwe w epoce żelaza. Gdy przez kilka lat padało mało lub w ogóle, zaklinacze z plemienia Bantu udawali się na pobliskie wzgórza i tam spełniali swoją powinność (Journal of Archaeological Science).
![Mysz domowa©Rasbak, GNU FDL](/media/lib/13/1187605413_919754-24334b6da5fd53e1d7228ccb85bd24b6.jpeg)
Jad kiełbasiany? One mają to w nosie!
18 stycznia 2009, 22:24Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, zatrucie jadem kiełbasianym (botuliną) już za kilka lat przestaną być dla nas groźne. Amerykańscy badacze zakończyli testy na zwierzętach, które potwierdziły skuteczność szczepionki chroniącej przed tą toksyną.
![](/media/lib/41/usta-d7d43c909dd5f6337ac77441bedd647b.jpg)
Cuchnąca przypadłość
12 stycznia 2009, 22:38Zjawisko nieświeżego oddechu, znane jest od bardzo dawna i w przypadkach długotrwałych nazywane jest halitozą. Nazwa pochodzi od łacińskiego halitus oraz greckiego przyrostka -osis, oznaczającego nieprawidłowość, stan nieprawidłowy.